2022-09-29 DNA?AND? m.Matt Burt – Rockheim

DNA? AND? med Matt Burt var et forfriskende nytt bekjentskap som første band ut i denne trippelkonserten på Rockheim. Rock i friimpro-modus som ga vibber i alle retninger.

For de som ikke kjenner bandet fra før har jeg tatt meg den frihet å stjele presentasjonsteksten fra arrangementet:
DNA?AND? ER ET FRIIMPROV-KOLLEKTIV der noen er unge med Down syndrom, mens andre er voksne uten. Kollektivet har eksistert siden 2013, og er løst sammensatt rundt Bjarne Larsen, Stina Moltu, Alan Courtis, Harald Fetveit og rundt ti unge medlemmer, for tida i alderen 18-22. Med seg på scenen har DNA? AND? Matt Burt!

DNA?AND? ER NOE VELDIG ANNET ENN DISSIMILS, bare for å ha det helt klart. DNA?AND? er et initiativ fra Dans for voksne, som står bak ulike eksperimentelle musikkrelaterte prosjekt, og er verken pedagogisk eller terapeutisk, men rent kunstnerisk. Alt som spilles er improvisert. De unge bestemmer hva og hvordan. De voksne legger til rette, og prøver ellers å henge med i svinga.

I FRAVÆR AV SPERRER de fleste av oss har, uttrykker ungdommene seg ganske direkte. Levd liv forplanter seg ufiltrert, med forbausende god timing og fryktløs energi. Det brenner kanskje vindskeivt og rart, men den musikaliteten som slippes løs er langt fra kunstnerisk naiv. Dét er det vel verd å merke seg ved folk som på bakgrunn av generelle, institusjonaliserte fordommer ofte indoktrineres med infantiliserende kultur langt opp i voksen alder.

DNA?AND? er hittil deltatt på Høstutstillingen, har spilt på Le Guess Who (Utrecht) og Sonic Protest (Paris) i tillegg til Øya-natt og norske festivaler som Blow-Out og All Ears, har opprettet egen scene under Musikkfest i Oslo, platedebuterte med dobbelt-CD i 2019 og er blitt presentert i et eget program av den London-baserte senderen Resonance FM, som dessuten har tatt DNA?AND? med på et samlealbum. Kollektivet er nevnt flere ganger i Now’s The Time og fått dobbeltsideoppslag i Morgenbladet. For tida jobber vi med tekst i samarbeid med Sara Li Stensrud, har plateutgivelsesplaner med NU Unruh (Einstürzende Neubauten) og forbereder VR-dokumentar om prosjektet i regi av dokumentarfilmprodusenten Studio Biarritz (NL) i samarbeid med Le Guess Who.

Leave a Reply