2017-03-13 I stillhet og bevegelse – Kunsthall Trondheim

En spennende vandrekonsert i kunsthallen med tre dansere og tre musikere. Her er Matilda Rolfssons egen presentasjon:

”I Stillhet og Bevegelse”
-En visuell konsert om konsten att samexistera mellan konstformerna.

-Är lyssnandet en form för seendet, och kan seendet reflektera att lyssna? Kan de båda konstformerna samexistera i tid och rum som ett förenat uttryck utan att behöva kompromissa språkligt som improvisatoriskt?

I Stillhet og Bevegelse -är en föreställning och konsert om det improvisatoriska och impulsiva mötet mellan musik och dans. Föreställningen er ett samarbete mellan några av Norges mest framstående improviserande musiker och dansare.

Både filosofi och intention bakom projektet härstammar från John Cage och Merce Cunninghams förhållningssätt till mötet mellan komposition och koreografi, musik och dans i realtid, som essentiellt summeras i och med begreppet ”co existens” – samexistens mellan de båda konstformerna. Det vill säga att de båda konstuttrycken är autonoma i förhållande till varandra men förbundna i tid och rum samt i en tredje dimension: ”betraktaren”, som i sin tur genom sin föreställningsförmåga och fantasi bidrar till att förena de båda sinnesintrycken: syn och hörsel, bild och ljud till ett. En förening som enligt Cage på inget sätt kompromissar eller tar ifrån de båda konstformerna deras integritet, känslighet eller komplexitet i språklig tillnärmning.

I Stillhet og Bevegelse- är en fortsättning av det auditiva projektet -The Space Between- som startades på initiativ av perkussionisten Matilda Rolfsson, som och fördjupat sig i relationen mellan improviserad musik och dans genom masterstudier på bl.a Institutt for Musikk NTNU, Trondheim, och Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance, London. Tillsammans med den svenska koreografen Lotta Melin och flera dansare från London och Berlin ur-framfördes “The Space Between” på Verkstedhallen i Trondheim 2015.

Medverkande:
Sunniva Vikør Egenes (NO) – Dans
Emilie Thun (NO)- Dans
Benjamin Pohlig- (D)- Dans
Matilda Rolfsson (SE/NO)- Perkussion
Guro Moe- (NO) Kontrabas
Heida Mobeck (NO) Tuba

Leave a Reply